Mănăstirea Basarabovo.Bulgaria

Mănăstirea Basarabovo este situată în apropiere de satul Basarabovo la o distanță de zece km de orașul Ruse.Mănăstirea Basarabovo a fost inființată în perioada celui de-al doilea regat bulgar,dar numele său a fost menționat pentru prima dată într-un registru fiscal al Turciei în anul 1431.Sf.Dimitrii Basarabovski,s-a născut în anul 1685 în satul din apropiere Basarabovo,dar și-a petrecut toată viața în mănăstire.După ce a murit,călugarul Dimitrii a fost înmormintat în biserica satului,dar rămășițele sale au fost duse la București în timpul războiului ruso-turc(1768-1774),în prezent,ele sunt ținute acolo.

Călugarul Hrisant s-a instalat în mănăstire în anul 1937 și a început să îl renoveze,în acelaș an,a fost construită capela,care să comemoreze Sf.Dimitrii Basarabovski.Capela a supravețuit doar pînă în 1940,cînd a fost distrusă de un potop,mănăstirea Basarabovo este singura mănăstire în stîncă din Bulgaria.Cu o frumoasă curte interioară verde și se termină la o fîntînă care a fost săpată de călugărul Sf Dimitrii.Pentru a ajunge la locul în care,potrivit legendei,Sf Dimitrii Basarabovski a dormit,trebuie să respirați adînc și să urcați 48 de scâri.În dreapta,vizitatorii pot vizita biserica din stîncă cu o iconostasă unică sculptată în lemn,realizată în anul 1941,o icoanâ mare a Sfîntului pe care este înfățișată la înălțime este înconjurată de zece scene ale vieții cu inscripții în limba romînă și greacă.Alte scări de piatră duc la o peșteră naturală în care a fost îngropat călugărul Hrisant,peștera a adăpostit oasele călugărilor decedați ai mănăstirii,în urmă cu cinci ani au fost îngropați în cimitirul mănăstirii.

Este o mănăstire foarte frumoasă,este aproape de vama Giurgiu,sau dacă mergeți în Grecia este perfect pentru o pauza.Întorcîndu-mă din Grecia am fost la Mănăstirea Basarabovo și biserica Ivanovo,mi-a luat două ore sau trei pentru aceste trei obiective.După un drum lung a prins așa de bine,erau de ceva vreme pe lista mea.Sper că vă v-a motiva și pe voi acest mic articol să ajungeți acolo.Adunați amintiri frumoase!

2 gânduri despre „Mănăstirea Basarabovo.Bulgaria

  1. Felicitari, o surpriza placuta sa descopar acest generos blog. Frumos ca impartasiti din minunatele locuri unde aveti sansa sa calatoriti. Cit mai multe si frumoase calatorii cu folos.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: