Mănăstirea Ciuflea,este o mănăstire de călugărițe din Republica Moldova.

Catedrala mănăstirii a fost construită între anii 1854-1858 de către frații Teodor (1796-1854) și Anastasie (1801-1870) Ciufli.

Ea reprezintă un templu din piatră albă, cu nouă cupole au­rite. Primul paroh al sfântului lăcaș a fost protoiereul Ioan Butuc. În anul 1962 biserica „Sf. M. Mc. Teodor Tiron” a devenit Catedrală Episcopală, paroh fiind numit protoiereul Valentin Dumbravă.

După decesul lui, în anul 1968, paroh devine protoie­reul Gheorghe Mușcinschi. În anul 1962 s-au început lucrările de reparație capitală a Catedralei, inițiatori fiind epitropii bisericești: Gordei Cotlearenco (1970-1972) și Alexandru Gurschi (1972-1990).

Restaurarea pic­turii murale deteriorate a efectuat-o pictorul A.I. Burbela. Pictura a fost executată în stil Vasnețov.

În epoca sovietică, o bună perioadă de timp (începutul anilor ’60 – sfârșitul anilor ’80 ai sec. al XX-lea) biserica Ciuflea a fost singura biserică ortodoxă din Chișinău în care s-au oficiat slujbele.

Mănăstirea constituie un monument de arhitectură de importanță națională, fiind introdusă în ″Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău″, la inițiativa Academiei de Științe a Moldovei.

La 17 iulie 2002, în urma cererii obștii monahale și a raportului Mitropolitului Vladimir, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a binecuvântat acordarea statutului de mănăstire.

La 8 au­gust 2002, în ziua pomenirii Sf. M. Mc. și Tămăduitor Pantelimon, Mănăstirea a primit Certificatul de înregistrare Nr. 1652, eliberat de către Serviciul de Stat pentru Culte și semnat de către direc­torul Serviciului, Serghei Iațco.

Prin Decret Mitropolitan, în funcția de duhovnic-administrator al mănăstirii nou-înființate a fost binecuvantat protoiereul mitrofor Teodor Roșca, care a slujit aici în calitate de chelar (1992-1994), paroh-adjunct (1994-1998) și paroh (1998-2002) al fostei Catedrale.

De-a lungul timpului la mănăstire au fost aduse multiple icoane, considerate făcătoare de minuni, dar și moaște ale sfinților

Mănăstirea se află în subordinea Mitropoliei Moldovei și ține, ca și toate mănăstirile din R. Moldova, de stilul vechi. Slujbele se săvârșesc după tipicul mănăstiresc: seara și dimineața, în fiece zi.

Până în prezent, pe lânga catedrala mănăstirii, a fost finalizată construcția blocului social-administrativ al mănăstirii, care cuprinde: biserica de iarnă „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”; chiliile pentru călugărițe și ascultătoare; Muzeul de Artă Bisericească; bucătăria; trapeza; veșmântăria; prescurăria și celelalte încăperi, necesare vieții și activității monahicești.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: