Mănăstirea Hâncu un lăcaș sfînt! Republica Moldova.

Într-un loc liniștit și pitoresc la poalele codrilor,printr-un dangăt de clopot,își începea activitatea Mănăstirea Hâncu cu un trecut zbuciumat,pe parcursul secolelor mănăstirea avand mult de suferit.

Sfîntul lăcaș a fost inființat în anul 1678 purtînd numele Sfintei Cuvioasei Parascheva,boierul moldovean Mihalcea Hâncu a fost fondatorul acestui lăcaș,dar în urma invaziei tătare în Republica Moldova biserica a fost ruinată complet.

În urma acestor groaznice evenimente maicile au fost nevoite să părăsească lăcașul sfînt.

Egumenul Varlaam al doilea construeșteîn anul 1784 o biserică de lemn cu hramul,,Adormirea Maicii Domnului”.

O altă tragedie se năpustește asupra acestui lăcaș sfînt,în anul 1944 după aproape 200 ani de existență pașnică,o parte din călugării mănăstirii Hâncu au fost evacuați în jud.Ialomița la mănăstirea Balaciu,dar cea mai mare parte din ei au fost arestați și duși la sediul României la închisoare din Orașul Brăila.

După aproape 43 ani Mănăstirea Hâncu își reîncepe activitatea,la 10 septembrie 1992 s-a reînființat obștea monahală tot în acest an tînăra Zinaida Cazacu depune jurămîntul monahal,ea devine prima călugăriță Mănăstirii Hâncu.

Dar cel mai de seamă stareț al mănăstirii este considerat a fi ierashimonahul Dorotei,acesta a condus mănăstirea de la 8 iunie 1832 pînă în anul 1843.

La o distanță de 55 km vest de Chișinau se află lăcașul,în preajmă se găsesc mai multe izvoare bogate în minerale,mănăstirea putand fi vizitată zilnic.

Bucurați-vă de ce aveți!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: