Mănăstirea Căpriana,una dintre cele mai vechi mănăstiri din Republica Moldova.

În ținutul deluros îndepărtat ,cândva purta numele de Codrii Lăpușnei se afla una dintre cele mai vechi mănăstiri din Republica Moldova,situată în zona centrală a țării,la aproximativ 40 km de Chișinău,considerată de mulți istorici ,ultimul bastian al arhitecturii voievoade din Republica Moldova,aparținând spațiului cultural românesc.

În anul 1429 Mănăstirea Căpriana primește statutul de mănăstire domnească din partea domnului Alexandru cel Bun.

Căpriana avea pe acea vreme în stăpânire o prisacă,câteva morii,o moșie formată din satele Târnauca,Cârlani,Călinăuți,Cunila,Sandrești și Pârjalteni.

Acest așezământ monahal s-a bucurat de grija mai multor domnitori ai Moldovei,având statutul mănăstire domnească,arheologii au descoperit în anul 1993 prima biserică din piatră,care a fost zidită în vremea lui Alexandru cel Bun.

Domnitorul Petru Rareș în anul 1542-1545 a făcut lucrări de restaurare,el a zidit biserica din temelii,planul bisericii a rămas cel tipic moldovenesc,din epoca medievală,acesta fiind singurul monument de cult păstrat din acea epoca pe teritoriul Republicii Moldova.

Este încă neclar după ce criteriu s-a făcut renovarea scestui lacaș sfint în vremea comunizmului? Specialiștii din Marea Britanie au precizat că: ,,Renovarea s-a făcut pe baza unor criterii pe care le-a fost greu să le definească după inspectarea clădirii,in acest patrimoniu artistic și istoric al moldovei,s-a dorit crearea unui loc luxos,unde bogații să se simtă ca acasă!

În anii 2003-2012 au avut loc lucrării de restaurare cu bani de la bugetul statului și de la donatori,regimul comunist a promovat imaginea bisericii țariste,pe vremea aceea președintele R.Moldovei Voronin a anunțat încheierea lucrărilor de renovare a complexului monahal.Cu toate că lucrările la adevărata biserică voevodală a lui Ștefan cel Mare nu fusese încă finalizată.

Confuzia între cele două bisericii este menținută și astăzi,una dintre explicații constă în faptul că Mitropolia Moldovei,aflată în subordinea Bisericii Ortodoxe Ruse,promovează teoria comune a bisericii ruse și a credinței în Basarabia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: