Conacul Manuc Bei.Republica Moldova.

M-am decis să scriu și despre locurile frumoase din țara mea natală Republica Moldova!

Conacul Manuc Bei se află în Orașul Hîncești la o distanță de 36 km de Capitala Chișinău,tururile se fac cu ghid în limba română,rusă,engleză,și durează 30 minute,biletul costa 50 lei de persoană,conacul este recent renovat.

Descoperă acest Complex istoric arhitectural Manuc Bei,se poate vizita Muzeul de Istorie și Etnografie,Palatul Principal,un tunel subteran,Castelul de vînătoare,au și un magazin cu bauturi alcoolice,de unde puteți cumpăra o sticla de vin spumant sau un vin preparat de Vinaria Hîncești.

Conacul este un monument de arhitectură,înregistrat în Registrul monumentelor culturale din Republica Moldova.

La sfârșitul războiului turc-rus din anii 1806-1812,Manuc Bei a părăsit Bucureștiul s-a mutat la Sibiu,iar în anul 1815,a venit cu Familia sa la Chișinău,în țaristul Basarabiei și a cumpărat moșia.

Manuc Bei Mirzoian de origine armenească a murit în scurt timp după cumpărarea moșiei în anul 1817,fiul Murat care a inițiat construcția și nepotul Grigore care a terminat lucrările respective.

Manuc a decis să vândă moșia la sfârșitul anului 1816,dar a murit înainte să poată vinde această moșie la 20 iunie în anul 1816 și a fost înmormintat în pridvorul bisericii armene din Chișinău.

Zidurile de piatră ale conacului au fost distruse la sfîrșitul anilor 50 de cutremurul din 1986 care a fost fatal pentru vila secundară,iar după acest cutremur,clădirile au fost declarate în stare de degradare.

A fost constrută o nouă clădire pentru studenții colegiului,iar conacul a început să se deterioreze,Castelul Vînătoresc a fost păstrat și în interiorul său a fost deschis un muzeu etnografic.

În anul 1993 conacul a primit statutul de monument arhitectural.

În anul 2012 au început restaurarea conacului,complexul aflându se într-o stare de degradare.

Va veni și acea zi când lucrurile vor reveni la normal,este o vreme mai grea pentru tot globul pământesc,virusul Covid-19 ne-a adus într-o lume unde în care nu am crezut că v-om ajunge,aproape toată lumea este izolată la domiciliu.

Nu știm unde ne v-a duce,cînd se va sfîrși totul,oare cînd vom fi din nou liberi?oare cîți dintre noi vom mai merge mai departe? unii dintre noi ne v-a părăsi pentru totdeauna,speranța e unica salvare acum!

Răbdare,să fim mai uniți să apreciem oamenii dragi,să vină acea zi în care vom râde de fericire și totul va rămine în urmă, dar nu vom uita niciodată !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: